akma's FotoPage

By: akma saad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 18-Jun-2010 17:00 Email | Share | Bookmark
Chilled Blueberry Cheesecake

Chilled Blueberry Cheesecake
 
nyum..nyum....
 
Hubby request nak makan cheese cake tengah2 mlm..tu pun sebab saya kacau dia buat keje..oooo..cuba memperlekehkan ye..dengan penuh semangatnya cubalah cari resepi..thanks kak Hanieliza sebab bagi resepi nih..semoga perniagaan akak bertambah maju ye..(ayat bodek)alhamdulillah jumpa dan berjaya jugak..hubby puji kata sedap..hehehe..thanks dear..love u so much!!!
Cheese cake ni khas buat kanda tau..mmuuahh!!

bahan bawah
150 gm biskut chipsmore hancurkan halus
2 sudu besar butter

bahan kek
250 gm cheese cream philidephia
300 ml yogurt perisa buah
100 gm gula halus (gula kastor)
100 gm ice-cream vanilla
1 sudu besar gelatin

larutan agar2 cair (panaskan)
130 ml air
1 sudu besar agar-agar serbuk

topping
filling bleuberry

cara2
1. Mula2 gaulkan biskut chipsmore dengan butter. Kemudian tekan dalam loyang. Jangan kuat sgt nanti keras sgt pulak.
2. Kemudian pukul cheese cream dan gula sehingga kembang.
3. Masukkan gelatin. Pukul lagi.
4. Masukkan yogurt dan ice-cream dan kacau rata.
5. Masukkan larutan agar-agar yang dah cair tadi dan kacau sampai sebati tau.
6. Dah siap tu, masukkan dalam loyang yang boleh diangkat dari bawah tau. Sebab nanti senang nak keluarkan. Sejukkan dalam peti sejuk sampai dia keras.
7. Bila dah keras, keluarkan dan letakkan filling blueberry.
8. Filling blueberry tu campur sikit ngan air suam sebab nanti dia pekat sangat. Tuang je atas kek tu.
9. Bolehla dihidangkan dengan gembiranya..yeayyyyyyyy



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net